Ślub blog

Tradycyjne, śląskie menu weselne

Każdy region Polski posiada niepowtarzalne, głęboko zakorzenione tradycje i zwyczaje. Obyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie są szczególnie silne na Górnym Śląsku.

gustowne menu na wesela

Ślub i wesele to uroczystości szczególnie hucznie obchodzone w krainie rządzonej przez kopalnie i górników. Tradycja dosięgająca każdej dziedziny życia nie mogła ominąć tak ważnego aspektu jakim jest menu na wesele: https://z-milosci.pl/kategoria/inne/menu-weselne. Zarówno bogatsi, jak i biedniejsi Ślązacy nie wyobrażają sobie uczty weselnej bez typowo górnośląskich przysmaków.

Na typowo śląskim weselu stoły będą więc uginały się pod ciężarem regionalnych potraw, które pobudzą kubki smakowe każdego bez wyjątku. Podobnie jak w większości krain geograficznych naszego kraju zabawa weselna rozpoczyna się od powitania Państwa Młodych chlebem i solą, a także kieliszkiem wódki i wody. Następnie przychodzi kolej na rosół z makaronem oraz śląską roladę wraz z gumiklyjzami (kluski śląskie) i modrą (czerwoną) kapustą. Obiad niezmiennie kończony jest kompotem (najczęściej z truskawek). Żaden uczestnik przyjęcia nie wyobraża sobie menu na wesele bez śląskich kołoczów z makiem, serem i jabłkami. Wypieki te zazwyczaj przygotowywane są według ściśle strzeżonych domowych receptur.

Dzięki różnorodności regionalnej weselne menu przybiera zgoła odmienne formy w zależności od miejsca w którym odbywa się uroczystość.